Softwarekvalitet, passion og kæpheste

Så er QED i luften, og jeg har sneget mig med ombord. Det har jeg gjort, så jeg kan kaste mine meninger ud på det store internet, gerne så de kan starte go’ diskussion.

Mere konkret har jeg besluttet, først at fremmest at sadle to kæpheste. For det første vil jeg gerne åbne diskussionen om hvordan vi som softwarebranche kan hæve kvaliteten af det vi laver.  Software er idag i alt fra vaskemaskiner til satellitter og IC4 tog.  Jeg vil i hverfald meget nødigt sidde i et tog der lige skal genstarte windows 98, inden det kan stoppe på Fredericia banegård.

Det er mit indtryk at mange er af den opfattelse at softwarekvalitet er en knap man kan skrue på, bedre software kan man da godt lave det tager bare mere tid. Det er jeg fuldstændig uenig i, så simpelt kan man ikke se på det. Kvalitet af software er en feature man designer ind i det system man laver.

Så det jeg har en ambition om at diskutere er hvordan man kan designe og lave software smartere. Handler det om nye teknologier, programmeringssprog, eller skal det testes bedre, eller eller…? Jeg ved at der er mange kloge mennesker der har meninger om det, og håber at der er nogen der læser det her som også har nogle meninger eller måske endda erfaringer. Jeg har ihvertfald en masse meninger jeg har tænkt mig at kaste ud til diskussion.

Clojure, bøger og bruger.grupper

Tilbage i de glade nuller var jeg som studerende frivillig hjælper på udviklerkonferencen, der dengang hed JAOO. Jeg opdagede, at jeg var gæst til en kæmpestor buffet af softwareudvikler-relaterede emner som jeg ikke vidste en hat om, og meget gerne vil vide mange hatte om.

Det sku’ vise sig at JAOO blev et gateway-drug til et ganske dyrt misbrug, som konkret kan måles i et par hyldemeter bøger, som jeg trods alt, for de flestes vedkommende har læst. Måske ligger de endda som små fragmenter hist og pist i min hjerne, og hjælper mig til (u)bevidst at lave kloge tastetryk i løbet af min arbejdsdag.

Men spørgsmålet er hvad skal der til for at man kan sige ”jeg følger med tiden, med fremskridtet, jeg forventer effektivitet”? Uden kun at citere en reklame for hudpleje. For mig handler det om at bruge noget af min fritid på at lære nye ting, og små hacks til skuffen.

Som et konkret eksempel har jeg meldt mig ind i Clojure-”sekten”, hvor jeg deltager i den lokale brugergruppe samt jævnligt lader mig begejstre af hvad seje folk putter på Github. Det er spændende at følge andres nye tanker om hvordan man laver software. Ting som formodentlig vil stikke sit LISPede fjæs ind i en blog post nu og da. (Man kan ikke have en paragraf om Clojure uden en parentes (eller er det et sæt af højre og venstre parenteser?))

Men det er ikke min intention at prædike Clojure, jeg vil hellere starte en diskussion om hvordan man holder ild i lysten til IT faget, og flytter sig fagligt og personligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *