Mine take-away punkter fra torsdagen Goto Cph 2014 program

Keynote

Tim Bray startede GotoCph 2014 med en lille opsang om at vi skal gøre mere for at få flere kvindelige software udviklere, så vi undgår en monokultur. Jeg er enig med Tim, men lige som ham ved jeg heller ikke hvordan vi skal sikre det. Et godt første træk er at være opmærksom på problemet (det tror jeg nu de fleste var i forvejen) og være med til at ændre holdninger gennem dialog. Dernæst kom Tim ind på udfordringer med at mere og mere rykker fra browseren over til mobile applikationer. Det er næsten ved at være nået til et punkt, hvor hver gang man besøger en hjemmeside har de travlt med at fortælle, at de har en applikation, som man kan bruge i stedet for. Hvis der er tale om en meget bedre oplevelse i gennem applikationen (det er det sjældent) og samtidigt en hjemmeside jeg bruger ofte kunne jeg overveje at bruge en dedikeret applikation. Men forestil dig en verden hvor vi har installeret en applikation for hver en hjemmeside vi kunne finde på at bruge. Madness 😉 Opdatering af applikationer er også et andet issue. Med en web applikation tager det sekunder/minutter på Android tager det timer og på iOS dage til uger.

How I Learned to Stop Worrying and Love the Flow af Viktor Klang

Et rigtig fint foredrag der startede med at forklare forskellen med Collections og Streams. Dernæst kom Viktor ind på hvordan de havde arbejdet frem til en standard for reactive protocols. Viktor viste nogle overbevisende demoer med Akka Stream (der er en af implementationerne af Reactive Streams standarden). Der mangler lige mht. subscription delen, men det kan skyldes at standarden bevidst ikke definerer de sprog specifikke API’er, så måske der kommer mere. Hvis du bygger microservices og/eller reaktive løsninger er Reactive Streams interessant at kigge på.

Patterns for scalability and availability in (trading) systems af Michel André

Dette foredrag havde flere deltagere end der var plads til, så der var en del af os der måtte bruge gulvpladsen 😉 Da den obligatoriske reklame snak var overstået, viste foredraget sig at være ganske interessant og i god tråd med det Reactive Manifesto. Michel forklarede på god vis hvor de har løst latenstids udfordringerne ved at undlade at lave databasen indgå direkte i håndteringen af handler. I stedet for indgår den reaktivt på baggrund af event hændelser. Alt i alt er fint foredrag.

Fast Delivery af Adrian Cockcroft

Et rigtig fint indlæg af Adrian, hvor han fortalte om Netlfix tilgang til produkudvikling, DevOps og Microservices og hvordan man gennem tiderne havde sagt at det ikke kan virke og senere at det kun ville virke for Netflix fremtil i dag hvor flere forsøger at gå i samme retning. Adrian kom ikke detaljeret ind på Microservices ud over at sige at man bør læse om Bounded Context i Domain Driven Design bogen af Eric Evans, da en Microservice bør alignes med en Bounded Context. Jeg er enig i den betragtning, men jeg synes samtidig at der mangler noget mere guidance, så vi undgår microservices der kalder microservices, der kalder microservices. Men med tiden skal det nok komme. Hvis du er nysgerrig kan du læse mere i min blog serie om Microservices.

Deep Dive into the Big Data Landscape – Part I og Part II af Dean Wampler og Eva Andreasson

Foredraget var som angivet i to dele. Først fik vi en god brush up til Big Data af Eva. Mit nøgle take away point var at Big Data ikke kun handler om at have store data. Selv om man kun have en 100 GB database kan man godt få foredele ud af Hadoop platformen og dens mange (sjovt) navngivne underprojekter som Pig, Hive, Spark, Shark, etc. I anden del fik vi en walkthrough af Hadoop Map/Reduce, Spark og SparkSQL af Dean Wampler med tilhørende eksempel kode. Selv om kode i præsentationer er udfordrende fik Dean fint vist hvordan rå Map/Reduce i Hadoop er meget verbose og hvordan underprojekterne kan hjælp med læsbarheden og performance.

Afslutnings keynote af Andrew Sorensen

Andrews keynote var helt fantastisk.Han viste hvordan han med sit eget LISP/Scheme like sprog (med flere features end jeg kan liste eller huske) kunne lave musik ved brug af simple funktionelle funktioner (som foldl). Musikken ændrede sig gennem runtime ændringer til funktioner, lambdaer, konstanter. Meget imponerende. Andrew viste også hvordan de visuelt (3D) simulrerer elektromagnetiske partikler i sproget og som afslutning en meget imponerende interaktiv skærm (med 8 stk 50-55″ full touch skærme plus 3 projektorer) i universitets bygning. 3D simuleringen var interaktiv og kunne påvirkes gennem touch skærmene. Alt i alt meget imponerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *