Go do something hard

RussOlsen

“Go do something hard”. Sådan sluttede Russ Olsen dagen første keynote på den sidste dag af årets GOTO. Opfordringen var relateret til Kennedys tale 12. september 1962:

“We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.”

I sin keynote opridsede Russ amerikanernes rumprogram i 60’erne, hvordan tilgangen til problemerne havde været og ikke mindst, alle de ting som gik galt på rejsen mod månen. Der var en del som gik galt, men det var alle sammen små ting. Små ubetydelige ting, som tilsammen nær havde slået astronauterne ihjel flere gange. Men gang på gang gik det godt på trods. Der var de små reflektorskjold, som skulle lede varmen fra styrerakettern væk fra skroget, som desværre også reflekterede radiobølgerne og blokerede radiokommunikationen. Der var en lille bobbel af luft, som var skyld i, at månelanderen fik et lille skub, da den skulle koble fra og derfor havnede 2,5 km fra det planlagte landingsområde. Det var desværre lige oven i et krater fyldt med sten på størrelse med biler. Listen over små fejl med store konsekvenser fortsatte.

Russ sluttede af med at trække historien frem til nutiden, for sådan er det også med software: Der sker fejl. Små fejl med store konsekvenser, men tricket er at være forberedt på at rette dem. At have dygtige folk på opgaven og stole på deres arbejde. På et tidspunkt under landingen melder månelanderens computer en fejl: 1202. Astronauterne kontakter Mission Control og spørger hvad den betyder. En ung ingeniør, med godt kendskab til netop den del af systemet, svarer at de blot skal ignorere den og nulstille systemet, så det gør de og som bekendt lander månelanderen på overfladen. Hvad ingeniøren ikke fortalte var, at fejlkoden svarede til Blue Screen of Death, men at han også vidste, at de vigtige opgaver stadig blev håndteret. Men ingen stille spørgsmålstegn ved hans beslutning.

Så med budskabet om tillid, respekt og troen på, at det umulige er muligt, blev vi sendt tilbage til virkeligheden med ordene “go do something hard”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *