Råbåndsknob eller kællingeknude

RaabaandsknobFor mange år siden gik jeg til spejder. Her lærte jer at tænde bål, bruge dolk og økse samt binde et råbåndsknob. Faktisk har jeg et mærke som bevis for at jeg var dygtig til netop råbåndsknob.I dag minder mine knuder mere om kællingeknuder, men de er stærke og kan somregel løsnes ved brug af min dolk (som jeg også har et mærke for) og i yderste konsekvens med en økse (ja, også her har jeg et mærke).

Det vigtige er dog at jeg får opgaven løst. Elementer bliver bundet sammen. Reb bliver bundet.

Agilitet bliver omtalt af alle i disse dage. Det er en god ting. Dog er det bekymrende at ordet agilitet har forskellig betydning alt efter kontekst. Det vigtige er dog at opgaven bliver løst.

De fleste forretningspersoner jeg har mødt mener oprigtigt at de allerede arbejder agilt og en indførsel af end-to-end agilitet i en organisation udelukkende er et spørgsmål om at fixe it-afdelingen. It-afdelingen skal arbejder hurtigere og besvare kravsændringer hurtigere.

I de højere ledelseslag ses en introduktion af agilitet som en art silver bullet der genererer glade kunder og motiverede, tilfredse, medarbejdere. Ofte består en leders hverdag af budgetter, detaljerede planer og statusrapporter. At indføre agilitet betyder tit, for ledelsen, at it-afdelingen og forretningspersonerne skal ændre deres opførsel så de kan levere hurtigere og skabe mere værdi. Ledelsen afkræver ofte dedikation, åbenhed og fokus fra it-afdelingen og forretningspersonerne.

På nederste trin af stigen står den menige it-medarbejder. Han har været afsted på kursus, fået installeret den seneste software og tilknyttet en coach; nu skal han være agil! Når han kigger op i hierakierne ser han en ledelse der laver opfølgning som følge af en detaljeret plan mens forretningspersonerne står i kø for at komme med scope-ændringer.

Det lyder meget negativt og det er det faktisk også. Mange vil faktisk se det som noget kludder der kan være ligeså svært at løse som en kællingeknude uden brug af kniv eller økse.

Der findes sikkert et hav af løsninger; men har du tid og råd til at finde dem selv? På min arbejdsplads har vi gennem flere år valgt at have interne agile coaches til at assistere med at finde udfordringer og styrke samarbejde. Det er også muligt at hyre eksterne løsgængere. Fordelen ved en intern agile coach er at vedkommende har stor intern indsigt og internt netværk. Fordelen ved en ekstern agile coach er at vedkommende ikke har en stor intern indsigt og internt netværk.

Kan du genkende ovenstående? Mange vil sikkert kunne genkende det. I hvert fald er det nogle observationer jeg har gjort mig ved interaktion med folk i mit netværk der arbejder i mange forskellige danske it-virksomheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *