Hvad er Deep Learning

running-1
Der er mange måder at man kan få en computer til at se intelligent ud, man kan for eksempel programmer den til at huske ting som du som bruger gør ofte og anbefale dem lige før brugeren normalt gør tingene. Eller rette stavefejl når en bruger skriver et dokument, enten helt automatisk eller ved at efterlade en krøllet rød line, som Word lige nu gør under ordene ”deep learning”. Det kan virke som om den er intelligent, men i virkeligheden er det bare nogle kloge programmører som har været i gang, vil jeg tro.

Men faktisk så gør computere ting som faktisk næsten kan virke lidt skræmmende, så som at finde ansigter i billeder og anbefale mig ting som jeg ikke har set før, eller tæve store mestre i mere og mere komplicerede spil som ludo, skak og GO.

De mere skræmmende, men seje ting er alt sammen noget som er gjort med machine learning.

Machine learning handler om at vise en computer en masse data, som den bruger til at lære at gøre en ting bedre. For eksempel kan man vise en computer en masse billeder samtidig med at man fortæller computeren hvad billederne forstiller. Og ser den nok billeder af noget bestemt kan den begynde at genkende disse ting i nye billeder. Det er stadig farligt at kalde den intelligent, da man stadig ser eksempler på billede genkendelses software som er overbevist om at mennesker med store krøller er puddelhunde og lignende problemer.

Der er mange forskellige måder man kan lade en maskine lave machine learning, en af de mest hypet for tiden er Deep learning. Deep learning er spændende fordi den kan løse mere kompliceret problemer end mange af de andre metoder. Men er i bund og grund bare gammel vin på nye flasker. Deep learning er i store træk det samme som neurale netværk som var på mode i 80’erne. Den gang var der bare ikke computer kraft nok til at køre dem, men det har man nu, og det går hurtigt.

Selvom om det er på mode har jeg endnu ikke prøvet at lege med Deep learning (altså bortset fra et neuralt netværk i en opgave på uni), så jeg glæder mig til at høre mere om det på GOTO på mandag når Diogo Moitinho de Almeida skal snakke om det i hans præsentation Deep Learning: What It Is and What It Can Do For You. Ses vi?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *