Mig og Phoenix


Kreta

Ved en pool på Kreta står en strandstol og et lille bord. På bordet står et glas med White Russian og der ligger en bog, men hvilken bog? En bog om Phoenix. Men hvorfor en ikke en Stig Larson Roman eller tilsvarende?. Tja det må blive et emne for et andet blog indlæg.

Her vil jeg istedet fokusere på hvad Phoenix er og hvem der kunne tænke sig at vare glæde af at kikke nærmere på Phoenix. Dette er altså IKKE en tutorial, men mere en slags “er det nu noget for mig guide”.
 
Phoenix er et Web framework skrevet i Sproget Elixir. Se tidligere indlæg om Elixir. De to første ting der gør Phoenix interesant er:

1. Det lever på Erlangs Runtime, som er kendt for at stå for skalerbare robuste applikationer med super god performance.

2. Elixir er et funktionelt sprog. Det er for så vidt ikke i sig selv interesant, men i tilfældet web apps. mener jeg faktisk at den funktionelle tanke gang er en vel egnet abstraktion. Lidt for simpelt sagt er et web request jo bare et fancy funktions kald “over the wire”.
 
Men nok snik snak. Hvem er det så der med fordel kan kikke på Phoenix?
 
Er du typen der med mellemrum laver simple apps, til at vise og redigere indhold i en database og den slags. Så prøv Phoenix næste gang. Nogle af folkene bag phoenix har en Rails baggrund, og den slags database lignende manipulationer har en Rails lignende struktur. Men på nogle punkter renere fordi det er Elixir  og fordi det er et reboot af samme MVC ideen som Rails og mange andre frameworks er baseret på.
 
Er man istedet Hardcore Rails (indset det framework du synes) udvilker. Vil man sikkert finde der er knap så mange smarte biblioteker man kan tage ned fra hylden, Phoenix er trods alt stadig et forholdsvist nyt værktøj.

Er man den hardcore hardcore web udvikler hvis app(s) svømmer i trafik, så er Phoenix måske alligevel værd at se på. Man får den samme hurtige feedback drevne udvikling. Men også noget der som før nævnt er robust og skalere.

Er man så den slags web koder der har en forkærlighed for multibruger interactive chat agtige apps, så er Phoenix virkelig interesant. Phoenix har et glimrende Channels koncept der på elegant vis giver de håndtag man har brug for.

Er man den der dyrker rent klient web apps, så vil jeg nok anbefale at man kikker på Elm eller ClojureScript istedet, men det må være emne for et fremtidigt indlæg.
 
Sidst men ikke at forglemme, er man den slags heldig og nysgerrig software udvikler der skal til GOTO CPH-2016 om få dage så er der en super mulighed for at lære mere om både Phoenix
og ELM. Manden der vil underholde om Phoenix er José Valim opfinderen af Elixir og med på Phoenix holdet. En klog sympatisk og inspirerende oplægsholder.

Til andre der stadig er nysgerrig så er der mange gode tutorials, bøger med mere “Der ude”. Skriv en kommentar hvis du vil vide mere og evt vide hvilken bog der var så heldig at komme et tur til Kreta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *