Når WYSIWYG tager over

Mange af os har nok prøvet at arbejde i Adobe Dreamweaver eller Frontpage, for at skabe hjemmesider ved hjælpe af What You See Is What You Get (WYSIWYG) editoren. Om ikke andet så har de fleste nok prøvet at benytte et drag and drop program, hvor man hurtigt og nemt kan opbygge en figur, et interface eller en hjemmeside. Men hvad sker der når WYSIWYG programmerne tager over og programmører, grafikere og andre virtuelle håndværkere mister deres arbejde?

Jeg ejer selv en virksomhed, som laver hjemmesider til private og erhvervskunder. Hvor kunderne for et par år stod i kø for at få hjemmesider til både privat brug og i virksomhedssammenhæng, så oplever jeg nu en nedgang blandt især de private kunder. Programmer som www.wix.com, der er et WYSIWYG program, kan være en af grundene til denne nedgang.

I WIX kan man hurtigt og enkelt oprette en hjemmeside ved hjælp af drag and drop editoren. Kunder har muligheden for selv at bestemme, hvor elementerne på hjemmesiden skal placeres. Når de så er placeret, ved hjælp af drag and drop, skriver WIX programmet koden bag placeringen af elementet. Intet kendskab til kode eller hjemmesideopbygning er nødvendig for at kunne tilgå programmet. Du kan endda købe en hjemmeside igennem WIX sådan at alt bliver et sted.

Men så kan programmører vel konkurrere med WYSIWYG programmerne i forhold til funktionerne på en hjemmeside? Nej, ikke i lige så høj grad som tidligere. Elementer som Responsive Design, Blogs og Nyhedsbreve er kun et klik i WYSIWYG programmerne og behovene skal blive meget specifikke før eksempelvis WIX ikke kan være med længere. Det er klart at større sociale netværks, webshops eller komplekse systemer skal udarbejdes af en programmør, men noget af det simple hjemmesidearbejde, som før blev udarbejdet af hjemmesideudviklere, er pludselig blevet erstattet af WYSIWYG programmer.

Også andre markeder begynder WYSIWYG programmerne at bevæge sig ind på. Udarbejdelse af applikationer til smartphonen, som før var forbeholdt programmøre, kan nu udarbejdes igennem WYSIWYG editoren i blandt andet http://www.infinitemonkeys.mobi/.

Så betyder flere WYSIWYG programmer en nedgang i arbejde for hjemmesidevirksomhederne? Vil det eneste arbejde som programmører kan finde i fremtiden være til udarbejdelse og vedligeholdelse af WYSIWYG programmerne?

1 comment for “Når WYSIWYG tager over

  1. WYSIWYG tager sig jo af det kedelige, så du kan bruge tid på det spændende! Det spændende ved web-sider (og apps) er jo deres design, deres dynamik, og deres bagvedliggende logik. Det gode WYSIWYG værktøj støtter op om at lave et godt design, og kommer ud af vejen når programmøren tilføjer dynamikken og logikken. Dog vil jeg gerne udvide det til også at inkludere andre modelleringsværktøjer/højniveau sprog: WYSIWYG er fint, men der er mange måder automatisk af få fabrikeret ens web-sider (f.eks. er jeg lidt gammeldags og bruger tit XSL, det giver mig mange sider ud fra et par kompakte XML-specifikationer, men jeg er mere til kode og specifikationer end WYSIWYG). Når som helst vi automatiserer den slags (ligesom WIX lyder til at gøre), har vi chancen for højere produktivitet (og mindre outsourcing), hvis ellers automatiseringen er lavet ordentligt.

    Så til dels ja: programmørerne skal hjælpe med at vedligeholde *og udvikle* WYSIWYG programmerne og andre generatorer. Men de skal også lave det spændende kode (dynamikken og logikken).

    mvh Ulrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *