Boghylden – en introduktion

Når man arbejder i IT-branchen, oplever man et konstant pres på både at hele tiden holde sig bredt opdateret på sit felt, og at være skarpt fokuseret på det område eller projekt man arbejder med.

Dette er selvfølgelig selvmodsigende, da man ikke både kan holde sig bredt opdateret og være skarpt fokuseret, og det gør at man ofte bliver nød til at lægge vægt på det ene eller det andet.

Da fokus på projekt/område i sidste ende er det som man bliver betalt for, gør det at man naturligvis har en tendens til at fokusere på dette, og dette kan jeg naturligvis ikke på nogen måde komme med nogle indvendinger imod, men man skal være opmærksomt på at det kan være en kortsigtet strategi, da det gør at man risikerer at binde sig til en specifik teknologi eller endog arbejdsgiver. Det er med andre ord godt i nuet, men ikke særligt karriereplejende.

Mit forslag er at man prøver at se om man ikke kan sørge for at holde sig opdateret bredt på en måde som støtter op om det område eller projekt man arbejder med.
Dette kan man gøre ved at sørge for at benytte de mange gratis tilbud der er til at gå til gå-hjem møder og lign., eller det kan gøres ved at læse bøger og blogs, lytte til podcasts og følge diskussioner/spørgsmål på f.eks. Stack Overflow.

Personligt benytter jeg mig af gå-hjem møder en hel del, og jeg regner med at skrive mere om dette i nærmere fremtid, men i første omgang vil jeg gerne fokusere på bøgerne i stedet.

Jeg har siden barns ben været en læsehest, så denne metode til at holde mig orienteret/videreudvikle mig falder mig meget naturligt, og det er bestemt den jeg benytter mig mest af.

Som udgangspunkt er jeg altid i gang med at læse en faglig relevant bog, og som regel har jeg gang i flere samtidigt (derudover kommer alle de andre bøger jeg læser). Jeg læser nok en fagbog hver 14. dag, såfremt jeg ikke er på et projekt med alt for højt arbejdspres, som tager for meget af min tid. Såfremt jeg har lang transporttid til/fra arbejde, er min læsefrekvens højere – da jeg arbejdede på et projekt i Malmø, læste jeg et par fagbøger om ugen.

Min regel er at transporttid til/fra arbejde som udgangspunkt benyttes til fagbøger, såfremt jeg er med det offentlige.

Typen af fagbøger jeg vælger kan dækkes op i to grupper:

 • Bøger som omhandler en konkret teknologi eller et konkret emne jeg pt. arbejder med. Dette kan f.eks. være et nyt framework indenfor .NET som jeg skal til at bruge.
 • Bøger som omhandler metodikker eller grundlæggende principper indenfor feltet.

Af de to grupper, læser jeg klart flere af den anden kategori. Dette gør jeg af den simple grund, at jeg som regel kan finde tilstrækkeligt med information på internettet til at dække mine behov, når jeg skal sætte mig ind i noget nyt. Det sker dog at emnet adskiller sig så meget fra noget jeg har haft med at gøre før, at jeg bliver nødt til at læse en bog i stedet.

Som det nok skinner igennem, foretrækker jeg at læse bøger om grundlæggende principper eller metodikker. Dette skyldes at teknologi kommer og går, mens metodikker bliver der noget længere, og de grundlæggende principper formodentligt altid vil være de samme.

Når jeg kigger på fagsektionen af min boghylde afspejler den også tydeligt dette, og der er klart en overvægt af bøger fra The Pragmatic Bookshelf.

Netop fordi jeg læser forholdsvist mange fagbøger bliver jeg ofte bedt om anbefalinger til bøger fra tid til anden, og det fik mig til at tænke på at interessen for dette nok er bredere. Samtidigt vil jeg gerne tilbage i vanen med at blogge lidt oftere. Tilsammen gør disse to faktorer at jeg har besluttet mig for at jeg fremover vil lave en række blogposts, hvor jeg skriver om de fagbøger som jeg enten allerede har læst ved en tidligere lejlighed eller som jeg lige har afsluttet (alternativt har opgivet).

I øjeblikket er jeg i gang med at læse Managing the Unmanageable: Rules, Tools, and Insights for Managing Software People and Teams af Mickey W. Mantle & Ron Lichty (Amazon link) på min Kindle, og det er ikke en bog jeg ville mene at man som dansker får særligt meget ud af, da de kulturelle forskelle mellem Danmark og USA kommer til udtryk alt for tydeligt i bogen. Jeg regner ikke med at opgive bogen, da det er interessant nok at se hvor anderledes lederkulturen er i USA fra Danmark, men det er ikke noget som kommer til at give mig meget at bruge i min hverdag.

Hvis jeg i stedet skulle komme med en anbefaling til bøger, er der to som jeg altid foreslår folk i IT-branchen:

 1. Peopleware: Productive Projects and Teams af Tom DeMarco & Tim Lister (Amazon link)
 2. The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master af Andrew Hunt & David Thomas (Pragmatic Bookshelf link)

Disse to bøger giver en god introduktion til hvordan man bør arbejde i IT projekter, og er absolut værd at læse for alle i branchen. Jeg har endnu ikke lavet en boganmeldelse af Peopleware, men jeg har skrevet en på engelsk for The Pragmatic Progammer – den kan findes her

Når jeg er færdig med Managing the Unmanageable regner jeg med at gå i gang med Project Retrospectives: A Handbook for Team Reviews af Norman L. Kerth.

Forslag til bøger modtages naturligvis meget gerne.

4 comments for “Boghylden – en introduktion

 1. Jeg vil godt støtte dit bogvalg – Både Peopleware og The Pragmatic Programmer er rigtig gode. The Pragmatic Programmer læste jeg omkring 2000, og den gjorde et stort indtryk på mig. Bl.a. tog jeg mig sammen og lærte et sprog velegnet til tekstprocessering – ruby; før det blev moderne.

  En anden klassiker er The Mythical Man-Month. Jeg læste den fordi John Carmack i sin .plan, som kunne læses med finger(!), havde anbefalet den. Derudover er XP Explained en herlig kort og rigtig inspirerende bog – Selvom den nu er lidt gammel, så er den stadig rigtig god, da den handler om “agile”, før der gik religion, certificering og “konsulent” i det hele. Jeg vil anbefale at læse XP Explained før Mythical Man-Month, da man så får lov at opdage at meget af det som bliver præsenteret som “det nye” i XP/Agile allerede var erkendt tilbage i 70’erne da Mythical Man-Month blev skrevet. Af lidt nyere bøger kan jeg godt lide “Clean Code” og “Clean Coder” af Robert C. Martin. Alle disse bøger er af type metode/inspiration, som er nemme at læse, og som giver en lejlighed til at tænke over hvordan man griber sit arbejde an og inspiration til at prøve noget nyt, som andre har har nytte af.

  Vh Thomas

  • Jeg er helt enig i dine anbefalinger, selv om jeg dog vil sige at The Mythical Man-Month ikke helt klarer tidens tand så godt som f.eks. The Pragmatic Programmer. Dog er der kapitler/artikler i den som med god grund er blevet klassikere, og som altid vil være sande (her tænker jeg f.eks. på “No Silver Bullet”).

   Clean Code og Clean Coder kan helt klart også anbefales. Mit eneste forbehold i den sammenhæng er at man skal have basis på plads før man går igang med dem. Med andre ord, skal man først og fremmest lære at kode, før det giver mening at kaste sig over dem.

 2. Ser frem til at følge med i dine bogvalg. Det er begrænset hvor meget tid man har i døgnet, så det vil være værdifuldt at få sorteret de bøger fra som ikke giver udbytte og istedet få anbefalet dem som er tiden værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *