Og så sang de en sang

Dan North har lige holdt et foredrag på YOW! konferencen i Melbourne og jeg sad på gulvet og lyttede. Som sædvanlig var det varmt, underholdende og informativt (og man sidder på gulvet, fordi der altid er så mange mennesker inde og høre ham). Han snakkede om f.eks. Risk-Adjusted Return on Capital (RARoC). Hvis du ikke ved, hvad det er, så slå det op, for det er det nye ROI. Han snakkede også om, hvordan man med agile metoder visualiserer hvad der faktisk sker i software udvikling – value-stream mapping kan være en mulighed til at visualisere flow. Og når det sker, bliver folk bange og siger det er agil udviklings skyld at alt nu ser forkert ud. Dan sammenligner det med at stå i et mørkt rum fyldt med tigre. Når man tænder lyset kan man pludselig se tigrene, men de var der hele tiden!

THREE-CABALLEROS2

Nå, der var meget man kunne snakke om, men lad mig vende tilbage til titlen. Den henviser til Disneyfilm, hvor plottet ofte går ud på at et lille samfund, som f.eks. en landsby, får en fælles fjende, f.eks. et monster. Så går folk fra landsbyen, den gamle mand, den lille pige, hunden, jægeren og den bange unge mand sammen, slår monsteret ihjel og synger en sang! Analogien henviser til, hvordan man arbejder sammen i et team. I agil udvikling forherliger man ofte de dedikerede teams, som den eneste måde man kan arbejde effektivt sammen på, fordi et team først er effektivt, når man har været igennem de faser der skal til: forming, norming, storming, performing. Men Dan’s tese er, at det ikke altid er nødvendigt, fordi man med en gruppe mennesker, der deler værdier, mål og vision kan arbejde effektivt sammen, selvom man er sat sammen for nylig. Han har heldigvis andet at bygge det på end Disneyfilm. Han henviser også til teams i ThoughtWorks, hvor han tidligere har arbejdet. Når han mødte andre fra ThoughtWorks vidste han at de, fordi de havde været igennem det samme kolossale jobinterview, delte værdier, mål og fokus. Eller i hvert fald delte værdier og mål og kunne komme til at dele fokus.

Jeg ved ikke med dig, men det satte tanker i gang hos mig. Er det sandt? Min erfaring har været at man skal arbejde sammen i et team et stykke tid for at kunne lære sammen og være effektive sammen. Men måske har Dan North ret, hvad mener du?

3 comments for “Og så sang de en sang

  1. Forming, Storming, Norming, Performing mener jeg stadigt sker – måske bare hurtigere.

    For eksempel: 1000 deltagere til et firma arrangement deles i hold på tværs. Disse hold gennemgår FSNP.
    For eksempel: 1000 FDF’ere i alderen 15-18 fra hele landet, deles i hold på tværs. Holde hold lykkes mere end andre.

    Jo mere fælles kultur og personlige relationer – jo hurtigere, men hver gang der sættes et “nyt hold” skal holdet finde sammen, og lære om problemet der skal løses.

  2. Det er en god måde at formulere det på, Jesper. At man stadig har faserne, men at de kan gå hurtigere, hvis man har kultur og personlige relationer på plads. Hvis man taler om 1000 spejdere, så har de i hvert fald også fælles værdier, fælles mål og kan hurtigt få fælles fokus på en specifik opgave.

  3. Alfa han teori er man også nødt til at bringe i spil her. Jeg tror man kan sige, at ligesom to mennesker ubevidst klikker godt eller dårligt, hvilket afgøres ubevidst på under 30 s. Klikker en gruppe godt sammen, hvis der er en kort vej til den klassiske rolle opdeling i en gruppe. En lang vsidste der f.eks. hvis der tvivl om hvem der typisk har det sidste ord, hvem der altid ordner det kedelige, hvem der søger ny information…der er garanteret skrevet kloge bøger om det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *