Agile version 2016

Egentlig bryder jeg mig ikke om at tale om “Agile” som en samlet pakke, da det dækker bredt, og vi er ikke alle enige om, hvad agile skal dække over og nok især IKKE dække over. Samtidigt kan jeg ikke finde på en bedre beskrivelse, så vi går med “Agile version 2016” for at dække, hvad der er rører sig indenfor de agile interessegrupper og blandt de agile coaches i 2016 under en hat. (Det der først og fremmest rører sig blandt de agile coaches er selvfølgelig det helt basale i at få Scrum, Kanban og så videre til at virke i hverdagen på et basalt niveau, men her snakker jeg om trends der ligger ud over det.)

En af de trends der rører på sig, er at bruge agile teknikker i store virksomheder og forsøge at sætte det enkelte udviklings-team ind i en større sammenhæng som også omfatter nogle niveauer af ledelse i it-afdelingen og koordinering mellem udviklingsteams. LeSS (Large Scale Scrum), SAFe (Scaled Agile Framework) og DaD (Disciplined Agile Delivery) læres på kurser overalt i de store virksomheder.

En anden trend som er oppe i tiden præsenteres her af Dan North. Dan samler på patterns for gode udvikler-vaner, og han præsenterede noget af sin samling på GOTO Amsterdam. Patterns såsom “Hair trigger”, “Shallow Silos”, “Ginger Cake”, “Burn the ships” og “Spike and Stabilize”. Se videoen – den er bestemt din tid værd, og Dan North er en glimrende taler.

En tredje ting der er populært at tale om for tiden er Communities of practice. I essensen handler det om at udveksle erfaringer og anekdoter i en gruppe af mennesker som har deres faglighed til fælles. Jeg er lidt usikker på forskellen mellem ERFA-grupper og Communities of Practice, men det kan jeg sikkert blive klogere på til GOTO, når Emily Webber skal tale om emnet.

Andre dele af de agile trendsettere finder inspiration fra behavioural economics, og hvordan vores hjerner fungerer. Linda Rising er en af de store indenfor den gren af den agile verden, hvor hun både har talt om hvad det gør ved mennesker at dele et måltid (hun har f.eks. patternet “do food” i hendes bog “Fearless Change”). Til GOTO København skal Julie Pitt også snakke om vores forhold til “uncertainty” – usikkerhed – og forhåbentlig give os nogle tips til bedre at håndtere denne fact of life.

Som den sidste trend jeg har set vil jeg nævne fokus på den mørke side af udviklings-verdenen. Stress, depression og følelsen af personlig usikkerhed, Imposter-syndrome. Især Gitte Klitgaard har talt en del om disse vigtige, men tabu-belagte emner.

Det var lige mit bud på fem ting der rører sig i 2016 i den agile verden. Tilføj endelig en kommentar om hvilke trends du ser.

Du kan også tage til GOTO København og se Dan North og Jørn Larsen komme med deres bud på “Agile version 2016”. Inspirationen til dette indlæg og overskriften kommer fra deres talk omend jeg er sikker på at deres vinkel er helt anderledes og meget inspirerende.

1 comment for “Agile version 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *